AGROECOLOGY CULTURE DEVELOPMENT IN THE AGRONOMY ENGINEERING CARREER

Authors

  • Ailén Blanco Alfonso Centro Universitario Municipal Mayarí
  • Mailyn Matos Cordoví Centro Universitario Municipal Mayarí
  • Mirayda Molina Ruiz Filial Ciencias Médicas, Mayarí

Keywords:

agroecology, teaching, learning, agro-ecology culture

Abstract

This research is aim to design actions that favor an agroecology culture development  on the students of Agronomy Engineering career at the Municipal University Center of Mayarí, through a process of pedagogical updating in a dynamic (constant), permanent and coherent way. This research comes up in response to the findings from the diagnosis and as an alternative to solve the shortcomings in the Teaching-Learning Process of Agroecology, a subject that is part of the General Phytotechnics Discipline program. To fulfill this purpose, several methods were used such as analysis-synthesis, historical-logical and induction-deduction as well as survey, interview and scientific observation methods. Implementing this proposal favors the development of skills that can reduce or stop unsustainable practices and it is a key element in facing today’s environmental, economic and social challenges.

References

Altieri, M. A., & Nicholls, C. I. (2009).Cambio climático y agricultura campesina: impactos y respuestas adaptativas. LEISA revista de agroecología, 14, 5-8. https://archive.foodfirst.org/wp-content/uploads/2016/01/leisa-cambioclimatico.pdf

Alfonso, M. (2016). Formación integral y agroecológica, pertinencia e impacto social de los egresados de la carrera de Agronomía en Matanzas. Tesis presentada en opción al Título Académico de Máster en Ciencias Agrícolas.

Aguilar, F. F. (2017). Reseña sobre el estado actual de la agroecología en Cuba. Agroecología, 12(1), 7-18. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/33030

Funes-Monzote, F.R. (2015). Sembrando en tierra viva. Manual de agroecología. La Habana: AECID.Ministerio de Justicia. Decreto Ley 259 de 2008 de Consejo de Estado. Habana. Cuba.

Ministerio de Justicia. Decreto-Ley No. 300, de 20 de septiembre de 2012. Habana. Cuba.

Martín, E. & Delgado, Y. (octubre-diciembre 2016). La Universidad en cambio. Atenas. Volumen 4 Nro 36, pp. 1-19 Recuperado de: http://atenas.mes.edu.cu

Ministerio de Educación Superior. (2016). Documento base para el diseño de los Planes de Estudio “E”. La Habana: MES.

Rodríguez, S. L. Alfonso, M. Rondón, A. J. Fuentes, L. & Jardines, S. B. (2016). ¿"Necesidad" de incorporar la sostenibilidad agroecológica y agroenergética en la formación de los profesionales de agronomía? Trabajo presentado en el Evento Internacional. Agrodesarrollo 2016.

Sarandón, S. J. (2011). Incorporando la Agroecología en las Instituciones de Educación Agrícola. Una necesidad para la Sustentabilidad Rural. La Agroecología en la construcción de alternativas hacia la sustentabilidad Rural. Jaime Morales Hernández (editor). Instituto Tecnológico de Estudios Superiores. Guadalajara. México. Ediciones Siglo XXI.

Sarandón, S. J. (2014, September). La necesidad de incorporación de la sustentabilidad en la formación de los profesionales de la Agronomía: La Agroecología como paradigma emergente. In Resúmenes V Congreso Nacional y IV Congreso Internacional De Enseñanza De Las Ciencias Agropecuarias, Buenos Aires.

Published

2023-07-17

How to Cite

Blanco Alfonso, A., Matos Cordoví, M., & Molina Ruiz, M. (2023). AGROECOLOGY CULTURE DEVELOPMENT IN THE AGRONOMY ENGINEERING CARREER . Revista De Innovación Social Y Desarrollo, 8(1), 69–83. Retrieved from https://revista.ismm.edu.cu/index.php/indes/article/view/2323

Issue

Section

Ideas-Soluciones