The dumping of waste into the environment of the Moa Pig Farming Base Business Unit

Authors

  • Dorkidea Cardoza-Rivas UEB Cría Porcina
  • Yanet Borges-Terrero Universidad de Moa
  • Suraymi García-Cruz Universidad de Moa
  • Naisma Hernández-Jatib Universidad de Moa
  • Yanmary Paumier-Frómeta Universidad de Moa

Keywords:

environmental contamination, porcine, environmental impact.

Abstract

The main environmental effects generated by the dumping of solid and liquid waste in the Moa Pig Farming Base Business Unit were described. The research methodology consists of three stages of work; Preliminary: where all the existing bibliographic information on the subject was accessed; a second stage corresponding to field work and finally the information processing phase. With the objective of describing through images the main effects that the dumping of solid and liquid waste produces on the environment and thus establish a plan of corrective measures, which allows mitigating or eradicating the negative effects. The main affectations were determined in soil, air, and water (surface and underground).  

Downloads

Download data is not yet available.

References

AVENDAÑO, G. 2021. Producción porcina y su incidencia en la contaminación ambiental. Cooperativa Agraria Industrial La Libertad, Trujillo. Tesis de maestría. Universidad Cesar Vallejo. Lima, Perú.

BOURSIER, H., BÉLINE, F. & PAUL, E. 2005. Piggery wastewater characterisation for biological nitrogen removal process design. Bioresource Technology 96: 351-358.

CERVANTES; Y. 2007. Estrategias para el aprovechamiento de desechos porcinos en la agricultura. Revista Latinoamericana de Recursos Naturales 3(1): 3-12.

CERVANTES, F. J. Y YESCAS-LÓPEZ, J. F. 2004. Estrategias para el aprovechamiento de desechos porcinos y su aplicación en la agricultura. Memorias del XXV Aniversario del programa en Ganadería. Colegio de Postgraduados. pp. 40-52.

GRANADOS, L. 2013. Sistema de producción animal. Metodología de capacitación rural. Disponible en: http://www.agrarias.una.ac.cr/index.php/descargas-electronicas/category/46-semana-5?download=92:sistemas-de-produccion-animal-2013.

HIDALGO, A.; ANACHE, Y. & SILVA, R. 2019. Evaluación físico-química y geoambientales para incrementar las producciones agropecuarias de la UBPC Antonio Maceo. Ciencia & Futuro 9(3): 98-115.

JIMÉNEZ, D. M. 2010. Programa de manejo de impactos ambientales de la granja Porcícola Monterrey. Disponible en: http://recursosbiblioteca.utp.edu.co/tesisdigitales/texto/333714J61.pdf.

MÉNDEZ, R; CASTILLO, E.; VÁZQUEZ, E.; BRICEÑO, O.; CORONADO, V.; PAT, R. & GARRIDO, P. 2009. Estimación del potencial contaminante de las granjas porcinas y avícolas del estado de Yucatán. Ingeniería 13(2): 13-21.

MÉXICO YERABOK. 2006. Anuario Estadístico de la Producción Pecuaria de los Estados Unidos Mexicanos, 2005. Servicio de Información y Estadística Agroalimentaria y Pesquera. Disponible en: www.inegi.gob.mx.

PACHECO, A. J.; SAURI, R. M.; CABRERA, S. A. 1997. Impacto de la porcicultura en el medio Ambiente. Revista Académica de la facultad de ingeniería 1(3): 53-58.

RITTMAN, B. E. Y MCCARTHY, P. L. 2001. Biotecnología del Medio Ambiente, principios y aplicaciones. Ed. McGraw-Hill, España. 745p.

SANDOVAL, M.; LUIS, G.; RIVERA, S.; FERNÁNDEZ, G. & ALVARADO, A. 2020. Evaluación del desempeño de humedales construidos verticales parcialmente saturados para el tratamiento de aguas residuales porcinas. Tropical and Subtropical Agroecosystems 23(38): 1-12.

Published

2022-11-28

How to Cite

Cardoza-Rivas, D., Borges-Terrero, Y., García-Cruz, S., Hernández-Jatib, N., & Paumier-Frómeta, Y. (2022). The dumping of waste into the environment of the Moa Pig Farming Base Business Unit. Ciencia & Futuro, 12(4), 486–496. Retrieved from https://revista.ismm.edu.cu/index.php/revistacyf/article/view/2219

Issue

Section

Ciencia Universitaria